Dössberget

För mer information se vår nya hemsida för Dössberget www.dossberget.se

Dössbergets Hembygdsgård drivs av Bjursås Hembygdsförening och ligger vackert på ett berg i Bjursås med milsvid utsikt.

Här finns Stadigstugan med väggmålningar från 1800-talet av Mats Persson Stadig och Gammelgården, som är en kringbyggd bondgård från 1700-talet.

Här ligger ett Museum med gamla hästdragna vagnar, veteranmotorcyklar, mopeder av äldre modell, Bjursås första brandbil, skotillverkning och mycket annat.

I anslutning till museet ligger vår Handelsbod med lokalproducerade produkter och hantverk.

Sagostigen är ett populärt utflyktsmål för barn, där man får följa Olivia i sin jakt på sin borttappade sko. Sagostigen är indelad i tio olika stationer, där man får delar av boken ”Olivias nya skor” (via en QR-kod i telefonen) uppläst och när man gått hela stigen har man fått ta del av hela sagan. Mellan stationerna finns det mycket annat att upptäcka, göra och utforska.

Sommartid finns det gårdsdjur såsom grisar, höns, ankor, kalkoner, kaniner, getter och kor i olika hägn och hagar.

På området finns Värdshuset som serverar lunch, fika och glass. Målet är att använda så mycket lokalproducerade råvaror och produkter som möjligt.

Evenemang som firande av Midsommar är årets höjdpunkt med många besökare. Det är många artister som genom åren uppträtt på Stora Scenen och fler kommer framöver. Andra välbesökta evenemang är Familjedagen, Dalasinfoniettans konsert i det gröna, vår-, höst- och julmarknad.